De voor- en nadelen van dakpanplaten

De buitenkant van je huis is net zo belangrijk als binnenkant. Het maakt het verschil tussen een doodnormaal huis die er net zo uitziet als de rest in de straat, of een huis waar je aan ziet dat er moeite is gedaan voor de uitstraling.

 

Dakpanplaten, wat zijn dat?

Een woord dat je niet bepaald dagelijks hoort: dakpanplaten. Eigenlijk is het simpelweg een plaat van kunststof of staal dat eruitziet als losse dakpannen, alleen is het een stuk makkelijker te plaatsen. Want gemak in het leven, dat willen we allemaal toch? Nu je een idee hebt wat dakpanplaten precies zijn, kunnen we overgaan naar de voor- en nadelen van deze platen.

 

De voordelen

Het eerste voordeel aan het plaatsen van dakpanplaten in plaats van de reguliere dakpannen, is dat het weinig onderhoud heeft. Ze zijn voorzien van een coating, die beschermt tegen roest. Ook gaan dakpanplaten gemiddeld lang mee, tussen de 15 en 20 jaar. Je hoeft ze dus niet snel te vervangen. Doordat het platen zijn en niet losse dakpannen, kost het plaatsen ervan een stuk minder tijd. Jouw budget voor het installeren zal dan ook een stuk lager zijn. De platen kunnen ook bovenop de bedekking kunnen gezet die er al was, ideaal! Weinig onderhoud, snel geplaatst en minder kosten. Klinkt goed, toch?

 

De nadelen

Bij reguliere dakpannen wordt de kleur na verloop van tijd niet meer zo hard en lijkt het meer naturel, bij dakpanplaten is dat niet zo. De kleur van dakpanplaten wordt wel doffer maar het zal er niet natuurlijker door lijken. Woon je in een plaats waar het vaak regent of hagelt? Dan kunnen dakpanplaten voor overlast zorgen, omdat de regen en hagel afketst op de platen. Zie je de hoofdpijn al voor je? De oplossing daarvoor is dan het nemen van geïsoleerde dakpanplaten. Er kan condens ontstaan door slechte ventilatie. Hiervoor is er wel een oplossing, namelijk een anti condens folie eroverheen, maar het blijft wel een ding waar je rekening mee moet houden. Ten slotte is een nadeel dat er zaagwerk bij komt kijken, dus je moet heel precies zijn met de afmetingen. Een foutje en de plaat is onbruikbaar.

 

Hoe plaats je dakpanplaten?

Ben jij de klusjesman in huis en benieuwd hoe de montage in zijn werk gaat? Er zijn een paar punten waar je op moet letten. Bij een geïsoleerd dak moet je zorgen voor een goede onderfolie. Voordat je de platen erop legt moet je checken dat je dak een hellingshoek van minimaal zeven graden heeft. Daarna is het belangrijk dat de platen op de juiste manier worden vastgeschroefd zodat je straks niet hoeft te ontdekken dat het opeens scheef blijkt te zijn.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

*