Tafelzaagmachine correct gebruiken

 

Wanneer je een grote hoeveelheid zaagwerkzaamheden wilt verrichten, dan is een tafelzaag uitermate geschikt. De tafelzaagmachine heeft namelijk een zaaggeleiding. Deze geleider zorgt ervoor dat de planken/platen tijdens het zagen niet verschuiven. Ook worden met de meeste tafelzagen een duwstok meegeleverd. Hierdoor wordt de kans al een stuk kleiner dat je hand per ongeluk het zaagblad aanraakt. Meer informatie over het correct gebruiken van een tafelzaagmachine lees je in deze blog.

Voor- en nadelen tafelzaag

Net als elke andere zaagmachine heeft de tafelzaag een aantal voor- en nadelen. Zoals al duidelijk werd kun je eenvoudig meerdere werkzaamheden achterelkaar verrichten. De zaagtafel is namelijk uitgerust met een krachtige elektromotor, welke in verbinding staat met een zaagblad van groot formaat. Daarnaast kun je deze machine op de juiste hoogte afstellen, zodat je een juiste werkhouding kunt aannemen. Geen rugklachten dus meer na het zagen.

Echter heeft deze machine ook een aantal nadelen. Denk maar eens aan de mobiliteit van deze machine. De zaagtafel is een robuuste machine met een behoorlijk gewicht. Gelukkig worden de meeste zaagtafels tegenwoordig uitgerust met wieltjes, zodat je deze eenvoudig kunt verplaatsen. Mocht je een machine kopen zonder wieltjes, dan is het verstandig om deze een geschikte locatie toe te wijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een werkplaats.

Veilig zagen

Als je gaat zagen is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Zo kunnen een aantal veiligheidsmiddelen al voor meer veiligheid zorgen. Denk maar eens aan veiligheidskleding, -bril en –handschoenen. Daarnaast is het verstandig om te zagen op een plek waar geen anderen in de weg lopen. Zo is een werkplaats vaak een geschikte werkplek. Klaar met zagen? Zorg er dan goed voor dat niemand bij het zaagblad kan of de machine zomaar kan aanzetten. Leg bijvoorbeeld een kleed over de machine, zodat niemand in de verleiding komt.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

*