Uw woning in de koude dagen

Het koude weer van de afgelopen weken heeft natuurlijk wel iets gezelligs, lekker met een warme kop thee op de bank met een goed boek erbij. De verwarming lekker hoog en af en toe een blik naar buiten werpen.  Maar dit koude weer heeft natuurlijk wel zijn weerslag op de energierekening, vooral wanneer je in een wat ouder en minder goed geïsoleerde woning woont kunnen de kosten tijdens de wintermaanden snel oplopen…

Gelukkig kunt u uw energieverbruik aanzienlijk terugdringen door het aanbrengen van enkele (kleine) aanpassingen. Zo kunt u er door het plaatsen van radiatorfolie voor zorgen dat de warmte terug de kamer in wordt gekaatst waardoor u minder hoeft te stoken. Daarnaast kunt u uw radiator altijd het beste zoveel mogelijk laten ‘stralen’, plaats dus nooit een bank of kast voor de verwarming!

 

Maar ook het aanbrengen van een paar simpele tochtstrips en tochtborstels zal direct zijn vruchten afwerpen. En naast het feit dat gordijnen er natuurlijk gezellig uitzien en u de nodige privacy geven, houden ze de kou namelijk goed buiten. Ze vormen als het ware een extra isolatielaag voor uw woning.

Maar wist u bijvoorbeeld ook dat het geregeld ventileren van uw huis u helpt de stookkosten te verlagen? Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het regelmatig openzetten van een raam of ventilatierooster verlaagt uw gasverbruik. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost namelijk een stuk meer energie dan het verwarmen van een “droge”!

Naast deze eenvoudige en relatief goedkope aanpassingen kunt u ook kiezen voor ingrijpendere maatregelen. Zo zal het vervangen van enkel glas door dubbelglas behoorlijk schelen in uw stookkosten.  Maar ook het aan (laten) brengen van isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van het dakbeschot heeft een behoorlijke impact op uw energieverbruik, een groot deel van de warmte (ongeveer 30%) gaat namelijk via het dak verloren. In 2009 is het btw-tarief voor vloer-, dak- en gevelisolatie verlaagd van 19 naar 6 procent, hierdoor is het nog aantrekkelijker geworden om uw woning te isoleren.

Naast het treffen van de nodige maatregelen om energieverspilling tegen te  gaan, is het natuurlijk zaak om een goedkope energieleverancier te kiezen. Er bestaan flinke verschillen tussen de prijzen en het is niet altijd even duidelijk waar je nu precies voor betaalt. Door alle energieleveranciers op bijvoorbeeld verandervanenergie.nl objectief met elkaar te vergelijken ben je ervan verzekerd dat je nooit te veel betaald voor je energie.

Kortom, kies een geschikte energieleverancier en breng de juiste aanpassingen aan om uw stookkosten tijdens de koude weken in de hand te houden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

*