Het dak op een woonhuis gaat tientallen jaren mee. Hoe lang precies is afhankelijk van het soort dakbedekking. Bitumen heeft een levensduur van 30 tot 60 jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Dakpannen kunnen wel tot 80 jaar meegaan. Als je een wat ouder huis hebt dan is de kans aanwezig dat je het dak moet renoveren. Dit is een klus waar je niet zomaar aan moet beginnen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je veilig op en om het dak kunt werken. Bij voorkeur gebruik je hiervoor een steiger. Dan kun je gemakkelijk op alle plekken komen. Gebruik je een ladder, dan moet je die immers steeds verplaatsen en opnieuw zekeren om ongelukken te voorkomen.
Dakisolatie
Bij adr-dakwinkel.nl koop je alles wat je nodig hebt voor het renoveren van het dak. Als het dak vernieuwd moet worden dan is dat een heel goed moment voor dakisolatie. Met een geïsoleerd dak bespaar je flink op je stookkosten. Warme lucht stijgt, de warmte verlaat je huis dus vooral via het dak. Dakisolatie kan met verschillende materialen. Het kan eventueel ook aan de binnenzijde, als het dak op zich niet vervangen hoeft te worden. Je kunt aan de binnenzijde van het dak isolerende platen bevestigen die de kou buiten de deur houden. Overigens werkt dakisolatie in de zomer precies andersom: Het dak houdt de warmte dan juist langer buiten de deur tijdens een hittegolf.
Stormschade herstellen
De grootste kans op schade aan je dak heb je bij een zware storm. Als de wind onder het dak kan komen dan kan een dak zelfs in zijn geheel van een huis waaien. Maar er kunnen ook dakpannen naar beneden komen die al wat los lagen. Als dit gebeurt, blijf dan binnen tot de storm is gaan liggen om ongelukken te voorkomen. Je kunt dakpannen kopen in een online winkel. Kijk goed wat voor dakpannen er op je dak liggen zodat je de juiste bestelt. Vervang bij voorkeur ook de pannen die naast de gesneuvelde pannen liggen. Controleer bij nokvorsten of ze goed vastzitten. Als er dakpannen beschadigd zijn kan dit leiden tot een daklekkage met uiteraard vervelende overlast en schade in de woning. Bij stormschade kun je vaak een beroep doen op de opstalverzekering om de kosten voor herstel te vergoeden.
Zonnepanelen plaatsen
Als je handig bent dan kun je zelf zonnepanelen op het dak leggen. Hiermee kun je aanzienlijk besparen op je stroomkosten. Veel huishoudens kunnen volledig in hun eigen stroombehoefte voorzien. Zeker in de zomer, als de zon veel schijnt, hoef je geen beroep te doen op het elektriciteitsnet. Er wordt bovendien hard gewerkt aan mogelijkheden om stroom op te vangen in een batterij of accu. Op die manier heb je een voorraadje stroom beschikbaar voor dagen waarop de panelen op je dak te weinig opleveren. Houd er rekening mee dat het aansluiten van de omvormer op het stroomnet door een erkende elektricien moet worden gedaan, dit mag je dus niet zelf doen.