Als je ervan droomt om je eigen café, bistro of restaurant te beginnen dan zijn er veel dingen waar je op moet letten. Er liggen best kansen in de jaren na corona. Veel horecazaken zijn gesloten omdat de eigenaar het niet meer kon bolwerken vanwege alle lockdowns. Oudere horeca-eigenaren hebben de gelegenheid aangegrepen om met pensioen te gaan. Dit biedt kansen aan jonge mensen die hun droom willen laten uitkomen. Of als je al wat ouder bent maar iets heel anders wilt gaan doen. Als je de stap waagt, neem deze tips dan mee om er een succes van te maken.
Kijk naar het aanbod in de buurt
Voordat je je plannen voor een eigen horecazaak uitvoert, is het belangrijk te kijken wat er al aan aanbod in de buurt is. Is er ruimte voor een restaurant of café? Het zou jammer zijn als je al op voorhand niet genoeg klanten krijgt omdat die allemaal hun vaste plekje al hebben gevonden als ze uit eten willen of een gezellige avond in de kroeg. Als je een restaurant wilt beginnen en je wilt zelf gaan koken, bepaal dan wat voor soort gerechten je op de kaart wilt gaan zetten en bedenk of je die inderdaad kunt klaarmaken en aanbieden voor de prijs die je in je hoofd hebt. Een maand na opening je menukaart helemaal omgooien schept weinig vertrouwen.
De inrichting van je nieuwe zaak
Als je een zaak overneemt kan het zijn dat daar al meubilair in staat dat je mee kunt overnemen. Maar misschien is dat niet zo of wil je het geheel een frisse look geven dan kun je online nieuwe horeca stoelen bestellen. Afhankelijk van de sfeer die je wilt uitstralen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook werken met lounge banken. Sommigen vinden het leuk om met pasteltinten te werken of juist met zwart en wit.
De financiering van je zaak
Als je start met een horeca zaak dan is het onder bepaalde omstandigheden mogelijk om hiervoor een krediet af te sluiten bij een bank of andere geldverstrekker. Dit geld kun je dan gebruiken om inventaris voor je keuken en horeca meubilair aan te schaffen. Natuurlijk weet je dat je een lening terug moet betalen. Je moet dus wel enige zekerheid hebben over je omzet. Als je een zaak overneemt dan kan de vorige eigenaar een inschatting geven van de te verwachten omzet als je de zaak voortzet. Als het om een geheel nieuw concept gaat is dit vaak wat lastiger in te schatten. Natuurlijk is het belangrijk dat je vooraf weet of je genoeg financiële middelen hebt om de zaak op te starten of om deze te continueren. Zeker als je ook personeel in dienst neemt wil je deze mensen enige zekerheid bieden voor de nabije toekomst. Bedenk dat horecapersoneel soms lastig te vinden is. Als je niet alleen zelf in de zaak wilt staan, eventueel samen met je partner of met een compagnon is het belangrijk om je te verzekeren van personeel. Een zaak die om de haverklap dicht is omdat er niemand is die achter de bar wil staan verliest doorgaans snel zijn klandizie.