In een mooie tuin is het gebruik van tegels bijna noodzakelijk. Mooie siertegels op het terrasgedeelte of een speciaal aangelegd tuinpad met behulp van geschikte klinkers maken de tuin net even completer. Alleen maar groen is ook niet alles. Voor er aan het leggen van de tegels begonnen kan worden moet er wel een en het ander gebeuren. En met zeer grote nauwkeurigheid. Want het is niet de bedoeling dat de bestrating er na een jaar al helemaal ingezakt bij ligt. Daarom volgen hier een aantal zaken waar aan gedacht moet worden voordat het daadwerkelijke bestraten kan beginnen.
Eerst ontwerpen
Verstandig is om eerst een ruwe schets te maken van hoe het geheel er uit zou moeten zien. Zo kan globaal gekeken worden naar het resultaat en kunnen de belanghebbenden er hun licht op laten schijnen. De tuin wordt aangepast om er jaren op deze manier bij te liggen en kan niet eenvoudig weer terug naar het oude gebracht worden. Als er groen licht gegeven is kan er begonnen worden met het ontwerp voorzichtig uit te zetten in paaltjes. Nu is nog beter te zien waar het idee naar toe gaat. Te zien is hoeveel ruimte de bestrating in beslag gaat nemen en of het wel past uiteindelijk.
Nauwkeurig graven
De diepte waarop gegraven gaat worden moet gelijk zijn aan de dikte van de te leggen tegels. Niet zomaar lukraak wat gaan graven dus. De tuin moet wel een mooi, vlak geheel worden.
Egaliseren van het zand
Als alles netjes is uitgegraven dan is het zaak om de zandfundering mooi egaal te krijgen. Een handig hulpmiddel hiervoor is het zand met water te verzwaren. Het beste kan de avond ervoor water over het zand gegoten worden. Het zand zakt dan wat in elkaar en versterkt zo de grond. Dit om latere verzakking tegen te gaan. De aanwezige grond is zeer zacht en zakt snel in. Daarom wordt er bij bestratingen door stratenmakers gebruik gemaakt van speciaal zand om de grond op te hogen.
Netjes betegelen
Het is niet de bedoeling dat de tuintegels allemaal strak tegen de andere tegels aan liggen. Er moet een zekere ruimte tussen blijven zitten. De voegen dienen allemaal even groot te zijn voor een net resultaat. Dit kan bereikt worden met handig gereedschap dat ervoor zorgt dat overal evenveel ruimte tussen blijft voor een keurig resultaat. Deze zijn bij de doe-het-zelf-zaak wel te verkrijgen. Tenslotte een laatste tip voor het vastslaan van de tegels. Gebruik hiervoor een hamer waar de stenen niet kapot mee geslagen worden. Een hamer van rubber voorkomt kapotte bestrating. En om het recht te houden moet er ook niet op de hoekpunten geslagen worden. Veel succes met uw tuin!